Duo - Macondo
duo - Pauline Oostenrijk
Duo Macondo
Een duo altviool-gitaar komt niet vaak voor, maar het gaat prachtig samen! De lage klank van de altviool past precies in het klankgebied van de gitaar waardoor beide instrumenten volledig tot hun recht komen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Paganini al schreef voor deze bezetting.
Altviolist Mikhail Zemtsov en gitarist Enno Voorhorst troffen elkaar zes jaar geleden en gaven sindsdien vele concerten in binnen- en buitenland. Het programma van Duo Macondo wordt gedomineerd door Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek maar bevat ook hedendaags werk. De naam Macondo refereert aan het boek ‘honderd jaar eenzaamheid’ van nobelprijswinnaar García Márquez waarin hij schrijft over over de imaginaire stad Macondo. Geboren in Colombia weet Márquez het karakter van Latijns-Amerika als geen ander in z’n verhalen te verweven.
In 2009 verscheen bij Ottavo de eerste CD van duo Macondo met werk van o.a. Albéniz, Granados, Piazzolla, Pipò en Zemtsov. Opvallend is de voorliefde voor Latijns Amerikaanse muziek, wat niet verwonderlijk is omdat Mikhail Zemtsov lange tijd in Mexico werkte en zelfs het Mexicaans staatsburgerschap heeft ontvangen. Enno Voorhorst op zijn beurt wordt gezien als één van de beste Barrios (Paraguay) interpreten en nam twee complete CD’s op met werk van deze componist.
In 2011 gaf duo Macondo een tournee door Nederland en Duitsland met het programma ‘Musica Argentina’. Dit was een samenwerking met de beroemde Argentijnse musici Juan Falú, Ricardo Moyano en Roberto Aussel.
De pers schreef o.a.:
Het concert werd afgesloten met een aantal tango’s van Piazzolla, met overgave gespeeld en dus weer eens Piazzolla zoals het kan klinken. Hier ging Duo Macondo bij vlagen helemaal los, speels, mooi ritmisch, lekker vrij en met lol gespeeld, maar tegelijkertijd met hetzelfde gevoel voor contrast en passie wat kenmerkend is voor hun aanpak. (Wouter Ruifrok)
Fantasievoll und Intelligent, man konnte nicht genug bekommen von diesem Duo. (Kölner Stadt-Anzeiger)
Mikhail Zemtsov, altviool
Mikhail Zemtsov werd geboren in Rusland en kreeg zijn eerste vioollessen op 5-jarige leeftijd van zijn moeder Ludmila Levinson. Daarna studeerde Mikhail aan de conservatoria te Moskou, Hamburg en Maastricht met o.a. Michael Kugel. Hij is prijswinnaar van de “1st International Viola Competition” in Wenen. Als solist trad hij op met o.a. het Moskou Conservatorium Kamerorkest, Luxembourg Phiharmonisch
(R. Strauss ‘Don Quixote`met Misha Maisky), Wiener Volksoper, Hamburger Symphoniker, Kamerorkest van Brussel en het Residentie Orkest o.l.v. Neeme Jarvi, Dmitri Kitajenko, Jaap van Zweden, David Shallon, Ilan Volkov.
Mikhail Zemtsov is veelvuldig te horen op internationale festivals in Europa en Amerika waar hij speelt met o.a. Bella Davidowitch, Dmitri Sitkovetski, Sarah Chang, Nobuco Imai, Janine Jansen, Julian Rachlin, Liza Ferschtman, Quirine Viersen, Enrico Pace en Boris Berezovsky. Hij vormt een trio met Emily Beynon (1-e fluit van het KCO) en de harpiste Godelieve Schrama. Mikhail Zemtsov nam 6 cd’s met kamermuziek op en de solo-cd `The last Rose of Summer` is op de 2de plaats bij de Top 50 van de Tros beland en met een 9 beoordeeld in het tijdschrift Luister.
Sinds 2002 is Mikhail aanvoerder altviolist van het Residentie Orkest en sinds 2004 is hij tevens lid van de Artistieke Commissie van het orkest. Mikhail Zemtsov is als docent altviool verbonden aan de conservatoria in Utrechts en Den Haag. Mikhail Zemtsov bespeelt een Daniel Royé-altviool die hij in bruikleen heeft gekregen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
Downloads
De Voordracht; muziek en poëzie
Pauline Oostenrijk, hobo, spreekstem
Enno Voorhorst, gitaar
Meer en meer geeft hoboïste Pauline Oostenrijk naast haar muzikale ook haar literaire talenten de ruimte. De beeldende, ontroerende en soms hilarische teksten die ze schrijft weet ze op boeiende en aanstekelijke manier voor te dragen. In De Voordracht verzorgt zij samen met gitarist Enno Voorhorst niet zomaar een concert, maar een ervaring, waarin muziek en poëzie elkaar afwisselen en versterken. Met composities van Bach, Marcello, Coste, Villa Lobos en Maderna, en teksten over muziek en liefde van o.a. J. Slauerhoff, Jean Pierre Rawie, Ilja Leonard Pfeijffer en... Pauline Oostenrijk.
Biografie Pauline Oostenrijk, hobo
Pauline Oostenrijk ontving in 1999 de Nederlandse Muziek Prijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de Klassieke Muziek. Voordien had ze op nationale en internationale concoursen al de nodige prijzen in de wacht gesleept, waaronder de eerste prijs van het Fernand Gillet hoboconcours in Baltimore, die haar een recital in Carnegie Hall opleverde.
Ze studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Koen van Slogteren en Jan Spronk, en volgde daarna lessen bij o.a. Han de Vries en Thomas Indermühle. Daarnaast voltooide ze een hoofdvakstudie piano bij Willem Brons.
Pauline Oostenrijk is als solo hoboïste verbonden aan het Residentie Orkest. Van haar activiteiten als soliste en kamermusicus getuigen een aanzienlijk aantal cd-opnames. Tot 2007 was ze hoofdvakdocente hobo aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, een functie die ze neerlegde om meer tijd aan haar uitvoerende activiteiten te kunnen besteden.
Ze geeft recitals met pianist Ivo Janssen en gitarist Enno Voorhorst, en maakt deel uit van het Orlando Quintet, het Ensemble Oostenrijk-Jansen en van het gezelschap Nieuw Amsterdams Peil, dat hedendaagse kamermuziek uitvoert. Verschillende componisten schreven werken voor haar, waaronder Louis Andriessen (To Pauline O voor hobo solo).
In 2006 verscheen haar eerste boek: ‘De geest van Stotijn en andere muziekverhalen’.
Voor meer informatie: www.paulineoostenrijk.nl of www.paulineoostenrijk.com
Downloads
Agenda
» View more concerts- 16February Stichting Alhambra, Alkmaar
- 20March Veur Theater, Leidschendam